25 Nisan 2013 Perşembe

MERSİN / TARSUS Bölgesi

9-)  YEDİ UYURLAR MAĞARASI(Eshab-ı Kehf) – Tarsus/MERSİN- 21.04.2013

Kuran-ı Kerim’de 114 surede anlatılan Eshab-ı Kehf hadisesinin yaşandığı Yedi Uyurlar Mağarası, Müslüman ve Hıristiyanlarca kutsal kabul ediliyor. Hadise,  Hz. İsa (A.S.)’dan sonra, Hz. Muhammed (A.S.)’den önce, Romalılar devrinde meydana gelmiş.  İnanışa göre; “Çok tanrılı dönemde tek tanrıya inandıkları için eziyet edilmekten kaçan Hıristiyan 7 genç (Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, 
Debrenuş ve Kefeştetayuş) köpekleriyle beraber bu mağarada saklanmışlar. 309 yıl uykuya dalan bu dindar kişiler uyandıklarında her şeyin farklı olduğunu görmüşler. İçlerinden birisi yiyecek almak için kente gitmiş ve yakalanmış. Yakalayanlar onunla birlikte mağaraya geldiklerinde yedi yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey görmemişler. Bu nedenle burası “Yedi Uyurlar Mağarası” olarak adlandırılmış.“
Mağaranın üstünde 1873 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan camiye sonradan üç şerefeli bir de minare eklenmiş. Sözcük olarak “mağara dostları” anlamına gelen Eshab-ı Kehf, Anadolu insanını çok etkilemiş olmalı ki birçok yerde aynı adla mağaralar görülmekte. En bilinen Yedi Uyurlar mağaralarının birisi İzmir’de, diğeri ise Eshab-ı Kehf Külliyesi ve Camii ismiyle Kahramanmaraş’tadır.
Mersin’in Tarsus ilçesine 14 km. uzaklıkta ki Dedeler Köyü yakınlarında bulunmaktadır.

Yedi Uyurlar Mağarası (Eshab-ı Kehf) fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.
Yedi Uyurlar Mağarası (Eshab-ı Kehf) video günlüğünü görmek için lütfen burayı tıklayınız.

11-) ST. PAUL ANIT MÜZESİ (St. Paul Memorial Museum) - Tarsus/MERSİN - 21.04.2013

       İS 11.-12. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen ve Aziz Paulus’a (St. Paul Kilisesi) adandığı bilinen kilise, Ortodoks Arap-Rum cemaati tarafından 1.850 Tarihinde yeniden yapılıyor. Kilise tavanında Hz. İsa, İncil yazarları Yohannes, Mattios, Marcos ve Lukas freskleri bulunuyor. Ziyarete gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, dini ayin yapabilmekteymişler.    

St. Paul Anıt Müzesi (St. Paul Memorial Museum) fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

12-) KIRKKAŞIK BEDESTENİ (Kırkkaşık Historical Bazar-Forty Spoons Bazaar) - ULU CAMİ (Tarsus Grand Mosque – Majestic Mosque) - BİLAL-İ HABEŞİ MAKAMI ESKİ CAMİ (Cami-i Kilise-Baytimur Cami) - ROMA HAMAMI (Roman Baths) - Tarsus/MERSİN - 21.04.2013

       Sabah 07:00’de Muzaffer Erol GEZ ağabeyin Haç Gediği Yaylası'nda ki dağ evinde mükemmel bir kahvaltıyla başlayan günümüz, Silifke’den Tarsus’a gelmemiz, akşam üstü olması ve de çok yorulmamızdan dolayı, Tarsus Merkez de sadece yukarıda isimler yazılı yerleri görebilmemize olanak verdi. Tabii olarak Tarsus Merkez’de ve çevresinde ki bir sürü yere de gidemedik, göremedik.

Yukarıda isimleri yazılı yerlerin fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

13-) TARSUS ŞELALESİ(Berdan River (Cydnos) and Waterfall) - Tarsus/MERSİN- 21.04.2013

Tüm gün yorgunluğumuzun azaldığı bir yer oldu Tarsus Şelalesi. Gerçekten çok güzel, Manavgat Şelalesi’ni andıran bir yer. Berdan (Kydnos) Çayı üzerinde bulunan şelale alanı Roma döneminde nekropol (antik 
dönem mezarlığı) olarak kullanılmış. İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan şelale çevresinde, sıcak humus, patlıcandan yapılan babagannuş, muhammara vb. mezeler ile yöresel lezzetlerin tadına bakılabilecek bir sürü lokanta var. Bizler Yıldırımlar Restaurant’ın(0 324 6141222) Şelale Şb.nde bu lezzetlerin tadına baktık.

Tarsus Şelalesi (Berdan River (Cydnos) and Waterfall) fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

Tarsus Şelalesi (Berdan River (Cydnos) and Waterfall) video günlüğünü görmek için lütfen burayı tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder