25 Nisan 2013 Perşembe

KONYA / MEVLANA MÜZESİ-MEKE GÖLÜ-ACI GÖL

1-)  KONYA MEVLANA MÜZESİ - 20.04.2013

Dönemin ünlü bilginlerinden “Sultanül Ulema” denilen babası Bahaeddin Veled vefat ettiğinde müritleri türbe yapmak ister. Mevlana ise “Gök kubbeden daha iyi kubbe mi olur” diyerek izin vermez. Mevlana 1273’te 
ölünce oğlu Sultan Veled, türbe yaptırmak isteyen müritlerin isteğini kıramaz kabul eder. Bugün müze olarak kullanılan Kubbei Hadra(Yeşil Türbe) 1.274 yılında yapılır. Mevlana ve oğlu Sultan Veled’in gök mermerden sandukaları, yeşil kubbenin tam altında yer almaktadır.

Konya Mevlana Müzesi FOTOĞRAFLAR’ını görmek için lütfen burayı tıklayınız.
Konya Mevlana Müzesi VİDEO’sunu görmek için lütfen lütfen burayı tıklayınız.
Not: Mevlana ve Oğlu Veled’in sandukalarının da bulunduğu müze içinde resim çekmek yasak olduğu için, müze içi fotoğrafı bulunmamaktadır.

2-)  MEKE GÖLÜ – ACI GÖL – Karapınar/KONYA - 20.04.2013

5 Milyon yıl önce meydana gelen volkanik patlama ile Meke Maar’ı(Lav ve mağmanın oluşturduğu krater) oluşup zamanla suyla doluyor. Günümüzden 9 Bin yıl önce aynı yerde meydana gelen ikinci bir patlama ile de, ana kraterin içinde volkan konisi yükseliyor. Koni, tüften oluştuğu için yağışları kolayca emiyor ve şekli bozulmuyor. Böylece, deniz seviyesinden 981 Metre yükseklikte, dünyanın en ilgi çekici göllerinden Meke Gölü oluşuyor. Karapınar Adana karayolu 8.Km. de bulunmakta.
Ülkemizin en önemli volkanik göllerinden Acı Göl’de bir maar.  Sülfatlı tuzlar içeren suyunun acı olması sebebiyle bu adı alıyor. Derinliğinin 300 Metreye yaklaştığı söyleniyor. Bugüne kadar bu konu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamış. Gölden gaz ve sıcak su çıkışının devam etmesi, volkanik aktivitenin bitmediğini gösteriyor. Maarlar ile obruklar genellikle birbiriyle karıştırılıyor. Maarlar volkanik kökenli ve patlamayla oluşuyor, obruklar ise tortul kökenli ve çökmeyle meydana geliyor. Karapınar Adana karayolu 10.Km. de bulunmakta.

Meke ve Acı Gölün FOTOĞRAFLAR’ını görmek için lütfen burayı tıklayınız.
Meke ve Acı Gölün VİDEO’sunu görmek için lütfen burayı tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder