1 Aralık 2009 Salı

Özel PAK

Ben giderim adım kalır,
Dostlar beni hatırlasın.
Düğün olur, bayram gelir,
Dostlar beni hatırlasın.
 

Can bedenden ayrılacak,
Tütmez baca, yanmaz ocak,
Selam olsun kucak kucak,
Dostlar beni hatırlasın.

Açar solar türlü çiçek
Kimler gülmüş, kim gülecek
Murat yalan, ölüm gerçek,
Dostlar beni hatırlasın.

Gün ikindi akşam olur,
Gör ki başa neler gelir,
Veysel (Özel) gider, adı kalır
Dostlar beni hatırlasın

Aşık Veysel ŞATIROĞLU

 
Sevgili Özel’imizin aramızdan ayrılışının birinci yılı ne çabuk gelmiş. Ne çabuk geçiyor zaman. Ölüm yıldönümünün büyük halk ozanımız Aşık VEYSEL ile, birer gün arayla olması da bir kısmet.
Dostların seni hiç unutmadı sevgili Özel. 
Çavdır Köyü’nden, hava ve yağmur tanrısının yurdu olan Beşparmak (Latmos) Dağları’nın 1371 M. Yüksekliğinde ki Tekerlek Tepe zirvesine uzun uzun baktım. Bu sabah yedi arkadaşımız çok sevdiğin Tekerlek Tepe'ye, seninle birlikte çıktı. 
Bugün(20.03.2011 Pazar) birçok ildeki arkadaşlar zirve çıkışlarını sana adadı. Bizlerde senin yaşadığın, büyüdüğün yerlerde dolaşarak seni andık. Ruhun şad olsun. Mekanın cennet olsun. Allah gani gani rahmet eylesin sevgili Özel.
Ayhan YÖRÜK


20.03.2011 Pazar günü Söke-Selçuk ve İzmir Şubeleri’mizin düzenlediği, Özel PAK’ı anma etkinliği fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

Sevgili Özel(Özer) ile yaptığımız çeşitli faaliyetlerden derlediğim fotoğrafları görmek için lütfen burayı tıklayınız.

Karya ve Latmos(Beşparmak) Dağları'nı, sevgili Özel(Özer) PAK'ın anlatımıyla görmek ve dinlemek isterseniz lütfen burayı tıklayınız.


21.03.2010 TARİHİNDE SÖKE'DE KAYA TIRMANIŞI ESNASINDA ROTA AÇARKEN DÜŞEREK 22.03.2010 TARİHİNDE HAYATINI KAYBEDEN SEVGİLİ DOSTUM ÖZEL PAK’I, 23.03.2010 SALI GÜNÜ TOPRAĞA VERDİKTEN SONRA YAZDIĞIM DUYGU VE DÜŞÜNCELERİM.

Bir isim bir insana bu kadar mı yakışır. O’nu bu kadar mı tarif eder. Sevgili Özel PAK, alçakgönüllüğü, mütevaziliği, saygılı kişiliği ile, ismi gibi çok özel ve pak,  gönlü çok güzel arkadaşımızdı.
Ben Özel kardeşimi, 07.04.2007 Tarihinde, Bafa-Beşparmak (Latmos) Dağı-Tekerlek Tepe zirve yürüyüşü faaliyetinde tanıdım. Etkinlik sonunda İzmir’e döndüğümde ilk işim, Sevgili Başkanımız Orhan KOZAN’a, elektronik posta göndermek oldu. Özetle Sn. Başkanımıza, ÖZEL’in dağcılığının çok iyi olduğunu ama daha da önemlisi, “adam gibi adam” olduğunu ifade ederek, onu Zirve ailesine katmak için ne gerekiyorsa yapalım demiştim.

3 Yıl gibi kısa bir süre sonunda sevgili Özel’imiz, Zirve Ailesi içinde çok özel bir yer etti. Herkesçe sevilen, sayılan, sözü dinlenen bir Hoca oldu. Ondan eğitim alan yada, onunla dağa tırmamanlar onun, dağda herkese nasıl yardımcı olmak için çaba gösterdiğini, dağcılık kuralları ve malzeme konusunda ne kadar hassas, hatta kaskı eğri olanı bile ikaz edecek kadar titiz biri olduğunu çok iyi bilirler. Ama maalesef bu titizliğini, (bazen hepimizin yaptığı gibi) kendine uygulamakta gözardı etmiş.
Bizlere Beşparmak(Latmos) Dağı Tekerlek Tepe’yi, Arap avlusu Stylos Manastırını, Yediler Manastırı’nı tanıttı. Sevdirdi. Dilinin döndüğünce Karya’lıları, hava ve yağmur tanrılarını, bu dağların ne kadar misafirperver olduğunu anlattı. Tarih boyunca kendisine saklanan bütün eşkiyayı, kanun kaçağını nasıl bağrında misafir ettiğini ondan öğrendik.

Şimdi hepimizin kalbinde tarifi imkansız derin bir acı bırakarak aramızdan ayrıldı. Ne yapalım yaradan onu bizden daha çok sevmiş. Ah sevgili Özel bu kadar iyi olmak zorundaymıdın? Bilmezmisin be kardeşim iyilerin çok yaşamadığını.
Ciğerimin yarısını alıp gittin sevgili Özel'cim. Allah mekanını cennet etsin. Allah gani gani rahmet eylesin. Ailene ve tüm sevenlerine, hepimize dayanma gücü, sabır versin.

Sevgili arkadaşlar ben bunda böyle, Bafa-Beşparmak(Latmos) Dağı’ Tekerlek Tepe’yi, “Bafa-Beşparmak(Latmos) Dağı-Tekerlek Tepe-ÖZEL PAK zirvesi" olarak anacağım.

Bu yazı, 21.03.2010 Tarihinde Söke'de kaya tırmanışı esnasında rota açarken düşerek hayatını kaybeden sevgili dostum Özel PAK’ı, 23.03.2010 Salı günü toprağa verdikten sonra hazırlandı.


Zirve Dağcılık Başkanı Sn. Orhan KOZAN tarafından yayınlanan Kaza değerlendirmesi ve Kaza Raporu aşağıdadır.

Merhaba Arkadaslar,
Bildiginiz gibi Zirve Dagcilik ve Doga Sporlari Kulubu Soke Ilce Temsilcimiz Ozel Pak 21 Mart 2010 Pazar aksam saatlerinde Kusadasi Kirazli Kaya bolgesinde Spor Tirmanis rota acma calismalari yaparken kaza gecirmis ve akabinde yapilan mudahalelere ve ameliyata ragmen kurtarilamamis ve hakkin rahmetine kavusmustur.
Ozel Pak 23 Mart Sali gunu oglen namazina müteakip, sevecen, iyiliksever ve mutevazi kimligi ile gonullerinde taht kurdugu Soke' lilerinde genis katilim ve ilgi gosterdigi bir toren ile ebedi istirahatgahina defnedilmistir.
Merhuma Cenab-i Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine , arkadaslarina ve tum Dagcilik camiasina tekrar bassagligi diliyoruz.
Asagida, olay aninda birlikte olan ve tirmanis partneri Humeyra Yikilmaz'in Kaza Raporu yer almaktadir. Olay sonrasinda kaza mahalline giderek Humeyra ve Fahri Kuba'dan kaza yerinde de bilgi alinmis ve kaza yerinin fotolari cekilmis asagidaki linke eklenmistir.
Kaza yerinde yapilan inceleme ve sahitlerin anlatimlarina dayanarak, spor tirmanista tecrubeli olan sevgili arkadasimizin ozguven fazlaligi ve asiri guven duygusu ile emniyetsiz hareket etmesinin, yorgunluk ile birleserek kazaya yol actigi sonucuna varilmistir.
Kaza sonrasinda arayan, mail ve mesaj ile ulasan, cenazeye celenk gonderen Dagcilik camiasinin degerli fertlerine, Dagcilik Kuluplerine, TDF yetkililerine, Soke Devlet Hastanesi Bashekimi Kasim Cetin basta olmak uzere Hastane personeline, Soke halkina ve tum dostlarimiza acili gunumuzde yanimizda olduklari icin tesekkur ediyoruz.
Orhan KOZAN
Zirve Dagcilik ve Doga Sporlari Kulubu
Genel Baskani
http://www.zirvedagcilik.org/


Kaza Yeri fotoğrafları ve Krokisi :

Zirve Dağcılık Kulüp Başkanı Sn. Orhan KOZAN tarafından hazırlanan Kaza Yeri Fotoğrafları ve Krokisi'ni görmek için lütfen burayı tıklayınız.


KAZA RAPORU
21 Mart 2010 Pazar sabahi saat 09.40’da, Yaylakoy’de Ozel PAK , Fahri KUBA ve ben (Humeyra YIKILMAZ) kaya tirmanis rotalari acmak uzere bulustuk. 7km sonra Kirazli-Degirmendere Merdivenkaya Mevkiine ulastik. Jenerator, matkap ve teknik malzemeleri tasidiktan sonra rotalara girdik.
Ben emniyete gectim, Ozel PAK Gulbahcesi rotasindan tirmanarak kayalarin uzerine ulasti. Yeni acmayi planladigimiz rotanin uzerine gelerek saglam bir babadan emniyet aldi. Ben de o tarafa gidip tekrar emniyete girdim. Bu rotayi boltladiktan sonra ayni rotayi tirmanarak tekrar kayanin uzerine cikti. Biraz sag taraftan ikinci rotayi acmak uzere bir babadan emniyet aldi ve boltlamaya basladi. Bu sirada 6-7 kisi tirmanis yapmak icin geldi. Ozel PAK calismamizi yarida kesip gelenlerle ilgilenmek uzere indi. Sol tarafta bulunan, daha onceden actigimiz ve tirmandigimiz rotalara gidip , arkadaslarimizi tirmandirdik. Saat 15.30 ‘da bu kisiler gittiler ve Soke’den dort arkadasimiz geldi. Onlarla yemek yedik ve tekrar calismamiza donduk.
Fahri Kuba actigimiz rotalarin altindaki diken ve caliliklari temizleyip bize yardimci oluyordu, diger dort arkadas da ilk rotalarda tirmaniyorlardi. Ben tekrar emniyete girdim Ozel PAK son actigimiz rotadan tirmanip yarim kalan rotaya girdi ve tamamladik. Saat 17.10 olmustu, hemen solunda bir rota daha acmayi istedi. Son actigimiz rotadan tirmanmayi denedi ama fazla yukselemeden indi. Kaya blogunun arkasindan yuruyerek kayanin ustune cikmasi gerekiyordu onda da vakit kaybi olacagini dusundu ve;
‘’su sag taraftan kestirmeden cikayim, sen emniyette kal, biraz otur dinlen, yukarida hemen emniyete girecegim’’dedi.
Bunlari soylerken bir taraftan da belinden ipi cozuyordu ve ipten cikti. ‘’hocam ordan gitmeyin’’ dedim , ‘’giderim giderim sorun yok ‘’dedi.
Fahri Kuba ‘’riske girme Ozel’cim, gitme’’dedi.’’sorun yok ‘’dedi ve tamamen emniyetsiz tirmanmaya basladi.
Biraz yukseldikten sonra bir yerde durdu, tekrar baktigimda ayni yerde durmaya devam ediyordu. Son baktigimda X seklinde geriye dogru dustugunu gordum. YaklasIk 5m. altindaki kaya bloguna carparak dusmeye devam etti ve gorusumden cikti.
Dustugunu gordugum anda emniyetten cikip yan tarafta tirmanan arkadaslara bagirarak yanina kostum. Dikenlerin icinde yuzustu ve cenin pozisyonunda, basindan kanlar akarken ve kesIk kesIk hirlarken buldum. Yanina oturup, yavasca omzuma yaslayip cenesini kaldirdim, duzenli nefes almaya basladi. Kaski halen basindaydi. Kaskin pimini cikardim emniyet kemerini gevsettim. Bilinci tamamen kapaliydi. Diger arkadaslar jandarma ve 112 ‘yi aradilar.
Orhan Baskani aradim durumu bildirdim ve yardim istedim. Sehre yakin oldugumuz icin helikopterin gelemeyecegini ve ambulansin yola ciktigini ogrendik. Iki arkadas ambulansi karsilamak icin Yaylakoy yoluna gittiler , diger arkadaslar saglik ekibine ve sedyeye yol acmak icin cali ve taslari temizlediler , ben de surekli nefes alabilmesi icin agzini kontrol ediyordum.
Ortalama 20 dk. sonra ambulans geldi. Saglik gorevlileri ile omzumdayken boyunluk takip kaski cikardik. 4-5 kisi destegi ile dikenlerin icinden cikarip sisme sedyeye aldik , saglik ekibi mudahalesini hemen yaptiktan sonra dikkatli bir sekilde yola indirdik ve ambulansa girdik. Ambulansta iken nabiz , tansiyon normaldi. Mudahale ederlerken kolunu kasarak tepki veriyordu. Doktorun ilk teshisi kafa travmasi idi.
Saat 18.00 civarlarinda Soke Devlet Hastanesi acil servisine geldik. Beyin cerrahlari tarafindan ameliyata alindi. Saat 22.00 civarlarinda ameliyattan cikti ve yogun bakima alindi. Ancak 22.03.2010 pazartesi 13.20 civarinda beyin olumu nedeniyle vefat etti.
23.03.2010 Sali gunu oglen namazina muteakip Soke Asri Mezarligi’nda topraga verdik.
Hepimizin basi sagolsun…
24 Mart 2010
Humeyra YIKILMAZ
Zirve Dagcilik ve Doga Sporlari Kulubu
Soke Uyesi

2 yorum:

  1. İhsan Uluçınar1 Nisan 2010 14:52

    Sayın Ayhan abicim , bende Özel'in yakın arkadaşıyım. Onu rahmetle anıyorum. Ama senden ricam belirttiğin tarihlerde ufak bir yanlışlık olmuş sanırım nisan ayı değil de mart ayı olucak teşekkürler..

    Yazın içinde teşekkür ederim..

    İhsan Uluçınar..

    YanıtlaSil
  2. Hemen düzeltiyorum.
    Çok teşekkür ederim İhsan Bey.

    YanıtlaSil