1 Aralık 2009 Salı

YAMANLAR DAĞI ve ŞELALELERİ - SANCAKLI KÖYÜ - SANCAKLI KALESİ - Karşıyaka / İZMİR

14 Şubat 2010 Pazar günü sevgili dostum Naim TARAŞLI ile İzmir Karşıyaka Yamanlar Dağı’nda yürüyüş yaptık. Böylece son yağmurlar ile yeniden canlanan dereleri, şelaleleri tekrar görmek ve görüntülemek imkanı elde ettik. Yamanların kuru-cılız dereleri, şelaleleri coşmuş, neredeyse geçit vermez olmuş. Doğa ise tam
anlamıyla bir bahar havası. Her yer yemyeşil. Yürüyüşümüze Sancaklı Köyünden başladık. Sancaklı Köyü’nde yoğun şekilde küçükbaş-büyükbaş hayvancılık yapılmasından dolayı, her tarafı (özür dileyerek) pislik götürüyor. Bütün evlerin altında, çevresinde, yığın yığın hayvan gübresi yığınları. Tabi yağan yağmurlar ile de bunların sızıntıları her
yerden akıyor. Dereler ise Sancaklı Köyü'nden sonra lağım deresine dönüşüyor. Bence Sancaklı Köyü muhtarlığı bu kötü görüntülerin önüne geçecek önlemleri almalı. Birde köpekler. Her evde 3-4 tane iri, saldırgan çoban köpeği. Sancaklı Köyü içinden veya çevresinden geçecekler köpeklere karşı önlem almayı unutmamalı.
Rotamızı, Kani Abi’nin büyük şelalesi ile onun yaklaşık 200-250 m. üzerinde ki diğer şelalenin yanından geçirdik. Her ikisi de gerçekten çok güzeldi. Yaklaşık 10 m. civarında bir yükseklikten, yoğun bir su kütlesi ile muhteşem dökülüyorlardı. Su sesi Doğu Karadeniz dereleri
gibi her yeri dolduruyordu. Sanatoryumun harabe halini ise her gördüğümüzde çok üzülüyoruz. Cennet gibi bir yerde olan burayı işletmeyi beceremiyoruz. Çok yazık. Şairin dediği gibi "İnsan sahip olduğu yada içinde bulunduğu güzelliklerin farkına varmazmış.
Ne zaman kaybedildiğinde de, ah vah ederlermiş." Lütfen İzmir Karşıyaka’ya yarım saat mesafe de ki güzelliklerin farkına varalım. Buraların korunması ve çocuklarımıza kalması için mücadele edelim. Sonra "ah vah" etmeyelim.
Sağlıkla kalın.
Ayhan YÖRÜK

Not: 23.12.2023 günü gittiğimiz Sancaklı Köyü eski kötü görüntü ve kokularından tamamen kurtulmuş, temizlenmiş, pırıl pırıl çok güzel bir köy haline gelmiş. Köyün bu hale gelmesinde emeği geçen herkesi tebrik ve teşekkür ediyorum.

Yamanlar Dağı’nda bulunan şelalelerden bir kaçının, Sancaklı Köyü ve Kalesi'nin, Sivri (Parmak) Kaya'nın, Sanatoryum harabelerinin, fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

23.02.2021 Salı günü Emre EYÜPOĞLU ve Kemal TIRPAN ile gittiğimiz Sancaklı Köyü/Sivri Kaya fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

23.12.2023 Cumartesi günü Cemile BAĞCI-Muhammed KİRAZDİKEN ve Kemal TIRPAN ile gittiğimiz Sancaklı Köyü-Şelale-Yamanlar Dağı fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.


2 yorum:

  1. Sevgili Ayhan,
    Bu yazın da tam bir "Araştırmacı Gazetecilik" örneği olmuş. Gerçekten de, aynen (çekinmeden) belirttiğin gibi, gerek Sancaklı köyünün ve gerekse de Sanatoryumun hali yürekler acısı. Bir yanda fakirlik, cahillik ve görgüsüzlük, bir yanda da ilgisizlik, değer bilmezlik, kıymetinin farkında olmamak. Nereden baksan elinde kalıyor. Kılasik deyimle "elin oğluda" olsa bu doğal güzellikler neler yapmaz. Hele Sanatoryum, bina yığını Karşıyaka'nın burnunun dibinde değil adeta burnunun içinde. Eline yüreğine sağlık.
    Son olarak Büyük Şelale(!) de, yıllar sonra sayende çok güzel resimler vermiş. Adeta yeniden doğmuş. Selamlar.
    Şinasi Yüksel

    YanıtlaSil
  2. 20 yıl sonra şelaleyi sayenizde gördüm eskiden dallas dediğimiz bölgede 1 ev 2 ahıl vardı şimdi köy olmuş.

    YanıtlaSil