1 Aralık 2009 Salı

ATA'mızın Vagonu - EFES'e kuşbakışı bakmak, Çamlık TREN MÜZESİ ile MERYEM ANA Evi - Selçuk/İZMİR

22.11.2009 Pazar günü Zirve Dağcılık Söke Temsilciliği'nin düzenlediği "Çamlık Tren Müzesi-Meryem Ana-Efes'in üzerindeki gözetleme kuleleri ve Kale" parkurunda yürüdüm. Çamlık Tren Müzesi'nde kovboy filmlerinde seyrettiğimiz eski lokomotiflerden onlarcası bulunuyor. Atatürk'ümüzün kullandığı vagonda burada bulunmakta. Tren müzesinde geçmişin izlerini görmek, hele Ata'mızın vagonunda onun yaşadığı yerlerde bulunmak müthiş bir duygu. Tren müzesine giriş 5 TL.



Tren Müzesi'nden çıktıktan sonra Meryem Ana Evi'ne yürüdük. Yürüyüşümüz yaklaşık 2 saat sürdü.

Buradan İmam Kuyusu Mevkii üzerinden, Efes'i doğudan gelecek tehlikelerden korumak amacıyla yapılmış gözetleme ve savunma kulelerini ile Kale'yi, tam sırttan (hatt-ı bala) yaklaşık 3 saat kadar yürüyerek etkinliği tamamladık.
Efes Antik Harabeleri'ni yukarıdan kuşbakışı görebilmek, gözetleme ve savunma kuleleri arasında hatt-ı bala da yürüyebilmek, benim için çok uzun zamandır hayal ettiğim bir şeydi. Çünkü bu bölge jandarma denetiminde bulunuyor ve ferdi yürüyüşlere yasak bir alan. Yukarıdan kuşbakışı Efes'in deniz ile olan bağlantısını, limana gelip giden gemileri, agora da alışveriş yapan insanları, tiyatroda yapılan gladyatör savaşlarını hayal etmek artık size kalmış.


Bu vesile ile dostlarım Hümeyra Hanım'a, Özel ve Savaş Bey'lere bir kez daha çok teşekkür ediyorum.




22.11.2009 Tarihinde gittiğim ATA'mızın VAGONU - EFES'e kuşbakışı bakmak, Çamlık TREN MÜZESİ ile MERYEM ANA Evi fotoğraflarını görmek isterseniz burayı tıklayınız.

04.04.2015 Tarihinde gittiğim ATA'mızın VAGONU ve Tren Müzesi fotoğraflarını görmek için lütfen burayı tıklayınız.

Efes'in kuşbakışı videosunu görmek isterseniz lütfen burayı tıklayınız. (Facebook Ayhan YÖRÜK profilinden videolarında.)



2 yorum:

  1. Sevgili Ayhan, çok güzel bir gezi ve spor olmuş. Bir kez daha yapılırsa katılmayı çok isterim.
    Yazıyı okuyanlara katkı olsun diye bir kelimenin yazılışını düzeltmek istiyorum. Amphitheatr, Türkçe ifade edildiğinde Amfitiyatro diye yazılıyor. Bizim Villakent Mahallesi'de benzer bir mekan yapmışlar ve "Anfi Tiyatro" diye adlandırmışlardı; uyarılarımızla levhasını Amfitiyatro olarak düzelttirmiştik.Benim kaynağım Arkeolog Secda Saltuk'un Arkeoloji Sözlüğü.
    Selam ve sevgilerimle. Şinasi Yüksel

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Şinasi Hocam. Hemen düzeltiyorum.

    YanıtlaSil